Blekk til skrivere er sannsynligvis en av de dyreste væskene i verden.
Akkurat som når du kjøper barberblad, får du ofte følelsen av at du betaler for mye når du kjøper blekkpatroner.
Det finnes blekkpatroner i mange ulike varianter: Patroner med eller uten skrivehode, patroner med stor fyllemengde, patroner med UV-bestandig blekk og patroner fra den originale produsenten eller en tredjepartsprodusent. Her skal vi prøve å avklare noen spørsmål.
Produsenter av skrivere subsidierer salgsprisen på skriverne. De ønsker så å tjene pengene tilbake gjennom salg av originale blekkpatroner.
Produsenter av alternative blekkpatroner er ikke avhengige av dette. De kan tilby sine produkter til mer konkurransedyktige priser.
Blekkpatroner med skrivehode er nå sjeldnere enn for 10-15 år siden. HP er oppfinneren av engangsskrivehodet. De tilhørende blekkpatronene består av en blekktank med integrert skrivehode.
Hver gang man bytter patron, byttes også skrivehodet. Dersom skrivehodet har tørket ut i mellomtiden, kan patronen tas ut av skriveren og plasseres i en beholder med ca. 3 mm vann til blekket løser seg opp igjen. Deretter setter man bare skrivehodet tilbake og utfører en skrivehoderens. I de fleste tilfeller vil skriveren fungere igjen.
På bildet:En HP-patron med integrert skrivehode.
Mange produsenter, inkludert Epson, Brother, Canon, HP, har valgt å integrere skrivehodet som en fast eller utskiftbar komponent i enheten. Kunden kjøper da en blekkpatron som kun er en blekktank. De fleste blekkpatroner i dag har en chip som skriveren bruker til å lagre ulike opplysninger som blekknivå og utskriftsvolum.
Det finnes tusenvis av ulike patroner. Selv store elektronikkbutikker kan ikke ha de riktige patronene på lager til alle enheter. Vi er spesialister. Derfor finner du her de riktige patronene til din enhet. Velg bare enheten din øverst på siden, eller skriv inn betegnelsen på ønsket patron i søkefeltet.
Med tanke på en god balanse mellom pris og kvalitet bør de såkalte "rebuilt" blekkpatronene nevnes. Disse har ikke et skrivehode, siden det teknisk sett mer avanserte skrivehodet er innebygd i enheten. Som regel er disse patronene tilgjengelige for enheter fra følgende produsenter: Canon, Brother og Epson. Det finnes internettforhandlere som tilbyr patroner til veldig lave priser. Vårt mål er imidlertid å selge kvalitetsvarer som fungerer feilfritt, ikke ekstremt billige produkter.
Patroner som betegnes som originale blekkpatroner, er de som er utviklet og produsert av skriverprodusentene. Alle andre patroner, inkludert påfyllbare eller til og med resirkulerte patroner, kaller vi “kompatible blekkpatroner”.
De originale patronene fra produsentene er relativt dyre. Dette skyldes hovedsakelig at salget av patroner må dekke en del av utviklings- og produksjonskostnadene for enhetene. Økonomisk kalles dette også Rockefeller-prinsippet.
Gjennom årene har mange selskaper kommet på ideen om å bygge om eller resirkulere tomme blekkpatroner. I slike tilfeller blir alle slitte deler byttet ut, og patronen fylles deretter opp med nytt blekk.
De viktige forskjellene mellom kompatible og påfylte patroner er:
Prinsipielt er det mulig. Vi har imidlertid ingen ambisjon om å gjøre det, og vil sterkt fraråde privatpersoner å gjøre det. Spesielt når det gjelder de nåværende blekkpatronene med chip, er problemet at skriveren fortsatt vurderer patronen som "tom" når den settes inn igjen. Det finnes imidlertid noen blekkpatroner for enheter fra HP og Lexmark, som kan fylles på profesjonelt og som også delvis er tilgjengelige i vår butikk.
Den beste måten å oppbevare nye blekkpatroner på er i en skuff eller et lignende sted hvor temperaturen ikke overstiger 25 grader Celsius. Unngå å oppbevare blekkpatroner i kjøleskapet. Det er ikke hensiktsmessig.
Blekkpatroner med ekstra stor fyllemengde varer lengst. Noen produsenter kaller disse patronene for “X”, “XL” eller “HC”. Det er viktig å merke seg at rekkevidden angitt på patronene refererer til en sideinnhold på 5 prosent. Hvis blekkpatronene dine alltid tømmes raskt, bør du vurdere å kjøpe en laserprinter. I tillegg krever hver rens av skrivehodet mye blekk.
I motsetning til tonerkassetter, har blekkpatroner noen ganger en utløpsdato. Det finnes også skrivere som tar denne datoen mer eller mindre alvorlig. Generelt mener vi at det ikke er noe problem å oppbevare patroner i en periode på ett til to år ved riktig oppbevaring. Riktig oppbevaring betyr å oppbevare originalt emballerte patroner ved normal romtemperatur i en skuff.
Blekkpatronene hører hjemme i skriveren. Avhengig av enheten utløses bytteprosessen ved å åpne en luke på enheten, via en meny i skriverprogramvaren eller ved å trykke på en knapp på enheten.
Originalpatroner bør gjenkjennes når de settes inn. For å sikre dette må du sørge for at patronene er kompatible med enheten din. Med kompatible patroner er det flere grunner til at de kanskje ikke blir gjenkjent. Dette skyldes vanligvis chippen som er plassert på patronen.
Det er mulig å sjekke fyllemengden eller den gjenværende utskriftskapasiteten i skriverdriveren eller på skjermen på enheten. Vanligvis er fyllemengden bare et estimat. Blekkskrivere, som laserskrivere, estimerer fyllemengden basert på informasjon som skriveren samler inn under utskrift.
Ved bruk av kompatible patroner kan det hende at fyllemengdeindikatoren ikke fungerer korrekt!
Den nøyaktige sammensetningen av skriverblekk blir vanligvis ikke offentliggjort. Det er kjent at blekk for blekkskrivere i hovedsak består av vann. Vanninnholdet utgjør 50 til 90 prosent. Spesielt er vannets renhet viktig for å unngå avleiringer eller sedimentering på skrivehodet senere. Sammensetningen av blekket varierer fra produsent til produsent og er nøye tilpasset skrivehodet til den respektive skriveren.
For hjemmekontor og små kontorer bruker skrivere enten “fargestoffbasert blekk” (DYE-blekk) eller “pigmentblekk” avhengig av typen.
DYE-blekk – vannbasert fargestoffblekk
DYE-blekk er et enkelt blekk å produsere, der fargestoffene er fullstendig oppløst i vann. DYE-blekk gir god fargegjengivelse, men er ikke spesielt UV-bestandig og gir kun gode utskriftsresultater på fotopapir. Utskriftene er ikke egnet for utendørs bruk, og de er heller ikke vannfaste. For eksempel kan utskriften smitte av hvis du markerer den med en overstrekningstusj.
Ved siden av lave produksjonskostnader ligger styrken til DYE-blekk i høy fargebrillans og et bredt fargespektrum med god oppløsning. Blant ulempene er, som nevnt, den lave UV-bestandigheten og den dårlige vannfastheten, som delvis kan kompenseres ved bruk av spesielt fotopapir.
Vannbasert pigmentblekk
I de første årene med blekkskriving ble det nesten utelukkende brukt vannbasert blekk. Vannbasert blekk kan brukes med termo- eller piezoelektriske skrivehoder. Vannbasert pigmentblekk er betydelig mer lysbestandig enn DYE-blekk. I motsetning til DYE-blekk inneholder vannbasert blekk individuelle, vannuløselige fargepigmenter i bærevæsken.
Spesielt ved tekstutskrift gir pigmentblekk høy kvalitet og smittebestandighet – for eksempel ved markering med overstrekningstusj. Pigmentblekk er ikke optimalt for fotoutskrift, siden molekylene er større enn DYE-blekk, noe som betyr at de ikke trenger like godt inn i spesialfotopapir. Totalt sett gir de også et dårligere fargespektrum. Vannbasert pigmentblekk er imidlertid vannfast til en viss grad. Utskriftene løper nesten ikke ut og frynser ikke. Utskriftskvaliteten på vanlig papir er bedre enn med DYE-blekk, fordi pigmentene ikke trenger like lett inn i papiret. Ulempen er den høyere prisen.
Blekkpatroner skal ikke kastes som vanlig husholdningsavfall.
Spesielt blekkpatroner med skrivehode kan etterfylles av spesialiserte selskaper. De er derfor ettertraktet som tomgods.
Les mer i vår artikkel om riktig avfallshåndtering av blekkpatroner.