Firefargetrykk, som brukes av kommersielle skrivere og kopimaskiner, er basert på bruken av følgende farger:
Cyan, Magenta og Gul danner forkortelsen CMY.
Forskjellen mellom CMYK og RGB kan raskt oppsummeres: CMYK brukes til trykk, mens RGB brukes på skjermer. RGB står for Rød-Grønn-Blå (Red, Green, Blue) og refererer her til farger som oppstår ved lys og lysblanding på skjermer.
I RGB-modus kan mange flere farger gjengis enn i CMYK-fargerommet. Du har kanskje lagt merke til at det kan være forskjeller mellom dataskjermen din og det trykte resultatet. Farger kan ofte se mindre livlige og lysende ut eller avvike fra skjermvisningen. Dette skyldes CMYK-trykkets begrensede fargerom. Enkelte farger kan kun overføres fra skjerm til papir ved hjelp av spesialfarger eller spesialblekk. Printerens programvare sørger for at RGB-fargerommet konverteres til det mindre CMYK-fargerommet. Hvis nøyaktige fargetoner er svært viktige for deg, bør du vurdere prøveutskrifter.
Cyan kalles ofte Blå. Det er en lys blå med et hint av grønt eller turkis. Cyan er en fargetone mellom blått og grønt. Den skrives noen ganger som Zyan. I firefargetrykk er det en fargemetrisk definert farge. Cyan er standardisert etter ISO 2846 og ISO 12647 og omtales ofte som trykkcyan eller prosesscyan. Fargens utseende i trykket er definert ved dagslysstandarden D50.
Magenta kalles ofte Rød. Det er en rødlig blå eller lys purpurfarge. Opprinnelig ble Magenta brukt som synonym for anilinfargestoffet Fuchsin, og det kalles også Fuchsia. Ordet stammer fra den italienske byen Magenta nær Milano, hvor det under et slag i 1859 ble spilt så mye blod at bakken ble farget rød. I RGB-fargerommet betegner Magenta den additive blandingen av maksimal intensitet av rødt og blått. Dette Magenta skiller seg imidlertid betydelig fra firefargetrykkets Magenta.
Yellow står for fargen Gul, som gjengis mest presist i firefargetrykk. Begrensninger finnes kun ved gjengivelse av helt rene, varme gultoner.
Bruken av forkortelsen "K" for Svart har to årsaker. For det første unngås forveksling med Blå/Blue. For det andre kommer K fra "Key Plate" - nøkkelplaten. Denne Key Plate er en svart trykkplate som bidrar til fargedybde, intensitet og kontrastforsterkning. De tre fargede platene justeres i forhold til denne nøkkelplaten. Andelen svart i trykket bestemmer fargedybden, dvs. den mørkner fargene. Svart er også nødvendig for den nøytrale oppbyggingen av bildet som forhindrer at for mange farger trykkes oppå hverandre.
Laserskrivere bruker kun CMYK-tonere. Blekkskrivere og blekkskrivere som brukes til profesjonell fotoutskrift, kan bruke ekstra farger for bedre utskriftsresultater. Her brukes lysere nyanser av Magenta, Cyan og også grått. Dette gir mulighet for finere overganger i de lysere trykkområdene. Enkelte HP-fotoskrivere, Canon-plottere eller Epson-fotoskrivere benytter denne teknikken.
De vanlige forkortelsene her er:
LG= Lys grå
LM = Lys Magenta
LC = Lys Cyan
Blekk i grønn, rød, blå eller mørk grå utvider skriverens fargeomfang. Vanlige betegnelser inkluderer:
DGY= Mørk grå
R= Rød
G= Grønn
B= Blå
For fotoutskrifter med spesielle skrivere brukes også blekk med følgende betegnelser:
PC= Foto Cyan
PM= Foto Magenta
PBK= Foto Svart
MBK= Matt Svart
Ulike produsenter tilbyr også CMYKT-blekkpatroner der "T" står for Topcoat. Dette er en spesiell lakk for å gi papiret en ekstra lysbestandig, glanset eller vannavvisende beskyttelse.
Svaret er dessverre: Ja! Mange tror at de kan spare fargepatroner ved å skrive ut i gråtoner, men det stemmer ikke. Grå dannes nemlig ikke gjennom en svakere påføring av svart, men som en blanding av Cyan, Magenta og Yellow.