Hvorfor er toneren allerede tom? Dette spørsmålet har vi alle sikkert stilt oss selv en gang.
Angivelsen for tonerens levetid er basert på en sidedekning på 5 prosent, eller ifølge ISO-standarden bare 2,8 prosent dekning. I førstnevnte tilfelle ville 95 prosent av arket være hvitt – noe som er utenkelig for eksempel for eiendomsmeglere som skriver ut mange bilder. Her kan du lære hvordan du bytter toneren raskt og trygt.
Når toneren er tom, vil skriveren eller kopimaskinen først gi varsler om lavt tonernivå.
Nå er det riktig tidspunkt å bestille en ny toner! Inntil den nye toneren ankommer, kan du fortsette å skrive ut med den gamle kassetten.
Skriveren kjenner ikke til den faktiske mengden toner som er igjen i kassetten og kan heller ikke måle dette nøyaktig. Det kan derfor være mulig å skrive ut ytterligere 50 til 100 sider til tross for advarselen.
Du kan se at det er på tide å bytte toneren ved å merke følgende:
Streker på utskriften eller svake utskrifter trenger ikke nødvendigvis å bety at toneren er tom. Det kan også skyldes at bildeenheten er slitt.
Hvis enheten din bare har en utskiftbar toner uten en separat trommel, inneholder toneren allerede en integrert trommel, og det nevnte problemet gjelder ikke deg.
Når utskriftene – vanligvis først i midten – begynner å bli svakere, kan du ta ut tonerkassetten fra maskinen og forsiktig riste den horisontalt. Det gjenværende tonerpulveret fordeler seg da jevnt igjen. Ofte kan du da skrive ut ytterligere 50 til 100 sider. Dette er vår erfaring.
Vær nøye når du bestiller toner med høy kapasitet eller om det er tilgjengelige dobbeltpakker eller multipakker (dette er pakker som inneholder en toner for hver farge). Dette kan ofte redusere utskriftskostnadene, så det er absolutt verdt å benytte seg av disse tilbudene.
For laserskrivere eller multifunksjonslaserskrivere bør du vente litt etter siste bruk av enheten før du bytter toner. Tonerpulveret smeltes fast på papiret ved høye temperaturer. Etter store utskriftsjobber kan tonerkassettene og innsiden av skriveren eller kopimaskinen bli svært varme. Sørg for at du ikke brenner fingrene!
De fleste skrivere og kopimaskiner er selvforklarende.
Større enheter vil ofte vise en trinn-for-trinn-guide på skjermen for hvordan du bytter kassetten.
I de fleste tilfeller må du åpne en luke på maskinen for å ta ut de tomme tonerkassettene og sette inn de nye. Avhengig av enheten kan antallet kassetter som må byttes variere. For fargelaserskrivere kan tonerkassettene også være plassert i en skuff eller karusell.
Du finner detaljert informasjon i brukerhåndboken til skriveren din. Hvis du har mistet håndboken, tilbyr ofte produsentene nedlastbare versjoner på nettsidene sine.
Bildet: Mange tonerkassetter inneholder en kort instruksjon for hvordan man bytter dem. For denne Brother TN-kassetten viser den for eksempel hvordan man håndterer den separate trommelenheten.
Vær forsiktig når du tar ut tonerkassetten slik at du ikke kommer i kontakt med tonerpulveret. Det er best å bruke engangshansker. Hvis tonerpulver likevel kommer i kontakt med huden, kan det enkelt vaskes bort med kaldt vann. Varmt vann vil bare føre til at harpiksene i toneren smelter, noe som kan gjøre at toneren fester seg til huden i flere dager.
Hvis toneren søles på klær eller tepper, bør du riste dem ut med en gang og eventuelt rengjøre med kaldt vann. Varmt vann kan også ødelegge tekstilene permanent. Du bør heller ikke støvsuge sølt toner med en vanlig støvsuger. Tonerpulveret er så fint at det kan passere gjennom støvsugerens pose og spres i hele rommet. I tillegg inneholder toneren en betydelig mengde metalloksid, som under ugunstige omstendigheter kan skade støvsugeren.
Hvis du vil bytte fra originaltoner til kompatible tonere, lurer du kanskje på om det er mulig å kombinere begge typer tonerkassetter. For eksempel kan du på en fargelaserskriver først bytte ut cyan-toneren med en kompatibel toner, mens de gjenværende kassettene fortsatt er originaltonere.
Selv om det teknisk sett er mulig, anbefaler vi å unngå å blande tonere fra ulike produsenter. Tonere har svært produsentspesifikke egenskaper som påvirker blandingsforholdet og heftingen. Å kombinere tonere fra ulike produsenter i én enhet vil i de fleste tilfeller resultere i dårlige utskriftsresultater.
Tonerpatroner fra laserskrivere er sjelden helt fri for tonerstøv.
Det er derfor forståelig at du raskt vil bli kvitt dem før det fine pulveret havner på hendene eller klærne dine. Vi anbefaler at du oppbevarer den tomme kassetten i originalemballasjen fra den nye toneren, og hvis mulig legger den tilbake i plastemballasjen.
Tomme tonerkassetter er ikke vanlig husholdningsavfall. De består blant annet av plast- og metallforbindelser og inneholder mange komponenter som kan gjenbrukes i en andre eller til og med tredje livssyklus for kassetten.
Mer informasjon finner du her: Kassér toner på riktig måte.